pls click here

Click me too :)

adsadsadsadsads

Friday, September 24, 2010

BREAKING NEWS: A teacher died a month after giving birth due to left-over cotton wool in womb

"KOTA BHARU - "Saya akan saman kerana kecuaian pihak hospital yang tertinggal kain kapas dalam rahim isteri saya selepas melahirkan anak telah menyebabkan saya kehilangan orang tersayang."
Itulah kata Musa Abdul Kadir, 44, yang mendakwa kecuaian pihak Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian ketika melakukan pembedahan yang menjadi punca isterinya mati di hospital itu Selasa lalu.
Menurut Musa dari Kubang Kerian, isterinya, Aumil Khairri Abd. Razak, 44, yang melahirkan bayi keempatnya di HUSM pada pukul 7.03 malam 17 Ogos lalu mengadu sakit yang teramat di dalam perut tiga jam kemudian.
"Selepas ujian X-ray, doktor mendapati ada satu objek tertinggal di dalam perut selepas pembedahan melahirkan anak kami.
"Selepas memberi kebenaran, doktor HUSM melakukan pembedahan kedua pukul 2 petang pada 22 Ogos dan dua keping kain kapas berjaya dikeluarkan di sebelah kiri dan kanan rahim isteri saya," ceritanya lagi.
Menurutnya, pada 25 Ogos, isterinya mengalami demam panas dan meracau kerana terlalu sakit menyebabkan doktor memberinya ubat tahan sakit sehingga membawa kepada koma selama dua minggu sebelum meninggal dunia."
How could negligence like this occurs in our country? you might say that to err is human, but 2 pieces of cotton on both side of the womb? How is that possible
She complained pain 3 hours after giving birth, why have to wait until 5 days to operate and extract out the leftover cottonwool? 5 days!! all kinds of bacterial and viral infections already occurred by then....i thought accidental leaving external objects in body of patient is serious matters, if it was me, i would demand for immediate removal on the spot!! 5 days......even my bacterial culture can grow to its maximum population in less than 5 days, what more in a well incubated, body-temperatured secure womb? 

is it negligence? is it arrogance? is it self-righteousness? is it the system at fault? the hospital? the operating doctor? the helping nurse?  

i'm utterly speechless....... 



26 comments:

- yaLp - said...

cian kn..tp nk wt cane da takdir.. =( saman je..

Gen Fujita said...

cerita objek tertinggal lepas operation ni dah banyak kali jadi, yang peliknya macam tak serik-serik, takkan sikit punya ramai dalam operation room tu sorang pun tak perasan, kecuaian macam ni tak sepatutnya berlaku, semoga keadilan dapat ditegakkan

kak ina mail said...

Saman je, selagi boleh saman.

Sumandak Kinabalu said...

sebab tu sangsi sikit kalau datang hospital...
masuk wad sihat walafiat, tiba2 esoknya pronounce dead!
I agree, saman je untuk pengajaran. Alasan cuai tu langsung tak boleh pakai...

una din said...

lepas ni buruk nama HUSM, cmno nnt aku nk praktikal. wahaha adoi (out of topic)
huhu kat mana pon sama je, takdir dia meninggal cara macam tu tapi pihak hosp kena bertanggungjawap sebab kecuaian mereka sndri.

saman sj la buat peringatan supaya lps ni dorg lbh brhati2 dan beringat :)

ferra said...

ish ni yang wat aku lagi takot mau beranaaaaaaakkkk.. huwaa T____T

almutarjimah said...

Clearly it's the doctor's negligence. Let see how HUSM responded to this matter.

Deeply sorry for the victims family.

zalizalu said...

erk? bahayanya.. :(

miszlullaby said...

kesian...apsal la lambat sgt doc wat keputusan.samada peritonitis ataupun overdose anesthetic yg at last lead to resp depression n death.my auntie oso was a victim~sebb doctor tu tersalah baca file patient and inject die dengan oxytocin smpai rahim dia ruptured and baby kuarkan meconium(tahi).

Auntie sye da sound da doctor tu jgn inject oxytocin,tp doc tu marah auntie sye balik.die kate "awak ke doctor,saye ke doctor?sye da keje more than 48hours!"..

Time dlm blik OT tu,my auntie da hampir di announced dead tapi tibe2 hidup balik.Bile auntie sye nak saman,dorg kate file hilang.It happened in HKL.Alhamdulillah anak die selamat tapi...she's a lil bit slow dlm study.

kyle said...

ferra: xyah takut, suroh suami temankan, dan pastikan xde bende tertinggal, ehhehe.....

miszlullaby: teroknyer doktor tue, tue lar kdg2 doktor2 ingat mrk blajr tinggi2, hidung dh naik ke langit, xnmpk org dh, angkuh giler, aku demam, g klinik, mrk amik suhu, tanya aku sakit mane, pastue bg panadol, antibiotic n vit. c klu camtue aku pon pandai diagnose sendiri la wei....ape guna g tgk doktor lagi...aku tanye mungkin denggi ker, dia ckp "ou, kalo x sembuh lagi dlm seminggu dtg balik" -.-"
tima kaseh byk2.....lain kali aku jimat jer rm60 aku xyah g klinik

Hairil Rizal said...

The system/procedures were there, but I think it was humans that do not adhere to the system.

Happened everywhere really, but too bad that this case involves innocent soul!

Dark Half said...

i think someone or a group of people completely ignore the procedure

fitrijohari007 said...

aiyaa...teruknye...sebab tu persepsi org kat hospital kerajaan sgt teruk...

haidi takeAfoto said...

berita ni pn sy bace pg2 td...mmg kene amik tindakan kt spital tu..govr hospital lak tu..smpi 3,4 kali operation.9 hours operation lak tu sbb ade infection kt rahim.sib baik baby tu selamat..sihat..

misyamissyou said...

omg! but this kind of thing has happened many times before..xmasal hilang nyawa..ishh..nurse2 ni tak check betul2..ni yg jadi takut nak bedah2 ni..

De'din said...

setiap yang hidup pasti mati ..

nosembilanbelas said...

benda yang tak sepatutnya berlaku. memang mati itu pasti...tapi ini perkara yang boleh dielakkan

daisy said...

hisy..
mende-mende cenggini yang membantutkan hasrat pompuan nak tambah anak

+akufobia+ said...

kesian.simpati.

Azura Ani Salaim said...

Teruknya! Kenapa pula nak tunggu sampai 5 hari baru nak bedah? gila!

kyle said...

betol ckp no19, huhu, yg nie confirm leh elak, kalo mati krn complications ker accident ker yg tue mungkin lah takdir Tuhan, yg nie,.......adehhh....hampehhh

Solihin Zubir said...

ishhh laaa.... cuai btoi..

dianafisa81 said...

ramai sgt student practical...

mimi fatihah said...

nauzubillah...
branak pon dah saket...
kalu ttgal kapas tu gane la rsenye...
ish3...

Mis$~$ep0i2~BhsA said...

HUSM mmg teruk..saya pon kene jugak..tp saya kene dalam kes mata..dan disebabkan kecuaian ni mata saya hampir buta dan pecah sebelah kiri dan skrg rabun seumur hidup...

maisyah said...

hisshh..
how come? they are professional or what? This kind of incident is not the first time happened..for years,i'm scared to have an operation for my babies although i'm asked to..huh..